EKOLOŠKO TURISTIČNA KMETIJA KOLAR

NARAVNE ZNAMENITOSTI V OBČINI LJUBNO

 

GREBEN SMREKOVEC- KOMEN
Smrekovec je edino ognjeniško pogorje v Sloveniji.  V preteklosti je bil Smrekovec aktiven ognjenik, zato najdemo daleč naokoli v zemlji kamnine, ki so produkt lave ali pepela. Zaradi neapnenčaste, kisle podlage tu uspevajo rastline, ki jih drugje v Kamniško- Savinjskih Alpah ne najdemo. Evidentiranih je kar 358 rastlinskih vrst, med njimi je 26 ogroženih vrst. Smrekovško pogorje je uvrščeno v program Natura 2000, kot posebno varstveno in ohranitveno območje.  

NARAVNI SPOMENIK TIRSKE PEČI
Tirske peči ležijo na območju Krajinskega parka Golte. Od leta 1997 so razglašene za naravni krajinski park. Zaščitene so bile z namenom, da se ohrani področje, kjer gnezdi planinski orel. Posebnost parka so predvsem živali, ki živijo na tem območju, med največjimi pa je prav planinski orel.

REKA SAVINJA
Savinja je značilna alpska reka z velikim padcem, številnimi brzicami, prelepimi tolmuni ter čisto in favnistično bogato vodo. Je ena najlepših rek v Sloveniji in hkrati velika prijateljica ribičev, kopalcev ter ljubiteljev adrenalinskih vodnih športov, kot sta rafting in kayaking.

KULTURNE ZNAMENITOSTI

 

MUZEJ FLOSARSKA ZBIRKA
V samem centru Ljubnega stoji simpatičen muzej, v katerem je urejena flosarska zbirka, ki predstavlja življenje flosarjev oz. splavarjev skozi pol tisočletno zgodovino.    Kako so živeli ti pogumni možje, kakšen je bil utrip na rajžah po Savinji, Savi in Donavi, vse tja do Črnega morja, kako so splav izdelali, kdo so bili flosarski birti, krmaniži, prednjeki in zadnjeki. Izvedeli boste tudi, kaj je to samec, mitrovčan in kuzla, kakšen je bil flosarski krst ter še mnogo več iz flosarskega življenja.

FAŠUNOVA DOMAČIJA
Domačija »Pri Fašunu« je razglašen kulturni spomenik. Skupaj z gostpodarskim poslopjem predstalja enovit tip stegnjenega doma. Domačija s skromno zasnovo in dvoriščem predstavlja dom malega kmeta, »vlcerja« oz. gozdnega delavca in flosarja.

PARK MAISTROVIH BORCEV
Med reko Savinjo in cesto ob vhodu v Ljubno stoji park borcev za Severno mejo, tako imenoval park Maistrovih borcev. Park je urejen na površini 1500 kvadratnih metrov. Pomembno je dejstvo, da je bila večina borcev za severno slovensko mejo prav iz tega dela Slovenije.

ŽGANICA APNA PRI ATELŠKU
Na obrobju občine Ljubno je mogoče videti obnovljeni žganico apna kakršnega so poznali naši predniki, ki so z apnom belili hiše in hleve. Od leta 1920 je služila za žganje apna  iz kamna,  katerega je ponujala reja Savinja.

CERKEV SVETE ELIZABETE
Gotska cerkev, z več kot 200 let starimi baročnimi orglami.

CERKEV MARIJE VNEBOVZETE
Cerkev, katere izvor sega v 16.stoletje. Posebnost te cerkve je zvonec iz leta 1668, ki oznanja smrt domačinov.

CERKEV SVETEGA FRANČIŠČA KSAVERIJA
Romarska cerkev iz 15. Stoletja, katere posebnost je zakladnica daril avstrijskega, poljskega, francoskega in neapeljskega dvora. Posebnost zakladnice so baročni mašni plašči, ki so jih darovali cesarica Marija Terezija (1750), poljska kraljica Marija Jožefa (1753) in mati francoskega kralja Ludvika XVI (1763). Zakladnica je javno dostopna.

CERKEV SVETEGA MIKLAVŽA
CERKEV SVETEGA MIHAELA
CERKEV SVETEGA JAKOBA

KULINARIČNE SPECIALITETE

 

ZGORNJESAVINJSKI ŽELODEC
Zgornjesavinjski želodec je v naši občini poznan kot prvovrstna kulinarična specialiteta. Postopek izdelave zahteva obilo skrbnega dela. Pomembna je že pravilna reja domačih svinj. Za želodec se uporabi najkvalitetnejše meso. Na področju Zgornjesavinjske doline ima geografsko zaščito, saj je le tu predalpska klima, kjer je možno naravno sušenje. (Slika levo: delo fotografa Tomo Jeseničnika)

AJDNEK
Stara in dragocena slovenska sladica iz ajdove in pšenične moke.

ŽLINKROFI (testenina z mesnim nadevom in zabeljena z ocvirki)

DOMAČI KRUH IN POTICA

ŠTRUKLJI (sladki, slani, orehovi, ajdovi, pehtranovi)

SIRI IZ KRAVJEGA MLEKA (z dodatki zelišč, orehov, česna, oliv, …)

PRIREDITVE

 

SVETOVNI POKAL V SMUČARSKIH SKOKIH ZA ŽENSKE
Ljubno že več kot 80 let živi s smučarskimi skoki, od leta 2012 pa se na Ljubnem v mesecu februarju odvija tudi tekma za Svetovni pokal v ženskih smučarskih skokih.

CVETNA NEDELJA
Cvetna nedelja je uvod v veliki teden, ko se kristjani spominjajo zadnjih dni Jezusovega zemeljskega življenja. Na Ljubnem imamo za Cvetno nedeljo prav poseben običaj izdelovanja »ljubenskih potic«, ki je znan po celotni Sloveniji in kateremu se vsako leto pridruži več sto ljudi.

FLOSARSKI BAL
Flosarski bal je tradicionalna etnografska prireditev, katere začetki segajo v leto 1961 in ki slavi več kot 500-letno zgodovino splavarstva v Zgornjisavinjski dolini. Prireditev traja več kot dva tedna, začne pa se s festivalom Flosfest v juliju, in konča z glavnim aktom na prvo nedeljo v avgustu,  krstom novega flosarja. Koncept Flosarskega bala je oživitev etnografskih značilnosti kraja, kulinarike in športne dejavnosti ter bogate gostinske ponudbe. K oživljanju flosarske nostalgije spadajo prikaz spravila lesa, udiranje flosa in vožnja z njim po reki Savinji ter flosarski krst.

REKREACIJSKA PONUDBA

 

Za rekreativce ima Občina Ljubno široko ponudbo. Zaradi svoje lege in naravnih danosti je izhodišče za številne planinske poti in kolesarske ture.

Za ljubitelje lovstva obstaja možnost povezave z ljubensko lovsko družino, ki vam bo razkazala lovske revirje.

Reka Savinja nudi odlične pogoje za ribolov, kopanje, rafting in kayaking.
Športni centri na Ljubnem ponujajo tudi možnosti igranja nogometa, košarke, odbojke na mivki ter tenisa.

Za smučarske navdušence pa je poskrbljeno v smučarskem centru Golte, ki ima 12 km prog vseh težavnostnih stopenj.  Za manj izkušene smučarje in začetnike pa je na Ljubnem  primerno smučišče Laze, ki je od naše kmetije oddaljeno 700m.